HÖSTMARKNAD, EN GUIDE

Om det är något vi älskar med hösten så är det skördetiden, allting som växt under sommaren och som vi nu får njuta av. En favorit syssla under hösten är att ta med familjen på självplock och höstmarknad. Vi är stora förespråkare av att äta så säsongsbetonat som möjligt och vem älskar inte en härlig höstmarknad?

Ett enkelt sätt att förgylla vardagen är att göra de dagliga måstena lite roligare. Vi måste alla handla mat så varför inte göra det med närvaro och med omsorg? Mat smakar så mycket bättre om det fått växa och mogna klart istället för att man köper något som plockats omoget för att kunna fraktas. Vi njuter av det som är i säsong nu för det är det som är godast. Samtidigt är det givetvis bäst för vår miljö.

Innan vi åker till vår höstmarknad så förbereder vi oss genom att ta fram våra stråväskor och kassar. En stor del av upplevelsen är att packa ner den vackra grönkålen i stråväska eller jutekasse. Att lägga den i en plastpåse klingar liksom inte riktigt rätt.

Hos oss finns bomullspåsar i ekologiskt bomull, stråväskor , totes och jutekassar som är perfekta till höstmarknad, frukt och grönt.

Väl på plats på höstmarknaden börjar det roliga, att hitta rätt och bäst grönsaker och frukter. En del av oss kanske minns tips som man fått lära sig sedan barnsben. Man trycker lite, knackar och doftar i jakten på den perfekta grönsaken. Vi tänkte dela med oss av våra knep för att hitta lagom mogen avokado och lite annat, helt enkelt en guide till den perfekta höstmarknaden..

Tomat

Leta efter tomat med mörkare djup röd färg utan prickar och lite tung i konsistensen. En fast och tung tomat är oftast mer smakrik. Ta inte bort eventuella kvistar då tomaten smakar bättre och får smak av kvisten.

Kål

För all typ av kål och gröna blad så brukar de små bara de godaste. Stora blad och buntar kan lätt bli lite bittra i smaken. Späda och små är bättre än stora och grova.

Avokado

Att hitta den perfekta avokadon kan vara ett riktigt viktigt uppdrag, inte alls så lätt eftersom den inte odlas här och alltid plockas omogen för att klara frakten. Det absolut bästa tipset är att peta bort det bruna på toppen och se färgen under den: Om den är grön så är avokadon mogen. Avokadon ska kännas fast men ge efter för lätt tryck. Inte för hård och inte för mjuk.

Gurka

Leta efter gurkor som är fasta och utan fläckar. Undvik gärna gurka som blivit lite mjuk och rynkig då det är ett tecken på att den inte är färsk längre.

Ställ gärna saker med stjälk som färska örter, lök, selleri, sallad mm i ett glas med vatten i kylskåpet så håller de sig krispiga mycket längre. Täck bara botten på glaset med vatten och byt/fyll på med jämna mellanrum.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

This website collects cookies to deliver better user experience