Äppeltider och vi gör fransk äppeltarte.

Sensommar, slutet på augusti. Himlen är lite högre och luften är svalare, den doftar sött av äpplen och fuktigt gräs. Dags att ta tillvara på dignande frukt som är i säsong och spara lite smak av sommaren. Vi använder sommarens stråväskor till att plocka frukt och grönt. Låter dem få en funktion även andra tider på året. Snart kan vi även fylla dem med kantareller. Vilken underbar tid som väntar oss nu. Skördetid. Idag gör vi en fransk äppeltarte på de första äpplena. Recept hittar du längre ner på sidan.

Pajskal: Skär smöret i bitar och lägg i en skål. Tillsätt mjöl och socker eller honung och smula ihop det. Rör i vatten och arbeta kvickt ihop till en deg. Kavla sedan ut degen på mjölat bord och klä en smord form ca 25 cm i diameter (ger ca 8 bitar) med degen. Låt den gå upp några cm på kanten. Nagga bottnen och låt vila i kylskåpet i 30 minuter. Sätt ugnen på ca 225°C.

Äppelfyllning: Skala, kärna ur och skär äpplena i tunna skivor. Lägg i en skål och blanda med kanel och socker. Förgrädda pajskalet i 8 minuter. Lägg äppelskivorna omlott i pajskalet. Grädda pajen i ugn ca 15 min. tills äpplena är mjuka. Värm aprikosmarmelad med vatten i en kastrull. Pensla marmeladen på äpplena och grädda pajen i ytterligare 5 minuter.

Till servering: Servera med valfri vaniljglass eller vaniljsås.

Anpassa den för alla,

Fri från ägg, om den serveras med t ex vispad grädde.
Innehåller gluten men går att byta ut till glutenfritt mjöl istället.
Gör laktosfri: byt smör mot laktosfritt matfett. Bjud med laktosfria tillbehör.
Gör mjölkproteinfri: byt smör mot mjölkfritt matfett. Bjud med mjölkproteinfria tillbehör t ex glass från Oatly.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

This website collects cookies to deliver better user experience