SORTERA TVÄTT RÄTT

Svämmar tvättkorgen över och känns tvätten som ett berg du inte kan bestiga? Vi guidar dig till hur du sorterar din tvätt rätt. Du sparar tid, minskar torktiden och bevarar plaggen och färgen.

Saker du behöver:

STEG 1


Börja med att läsa tvättråden på etiketten. Du kan även läsa om vilket matierial plagget är gjort i. Tex 100% bomull eller 50 % ull osv.

STEG 2

Sortera mixmaterial:

En bra tumregel är att sortera efter den högsta procentsatsen. Säg att plagget innehåller 80% bomull så tvätta det enligt bomull.

Undantag: Innehåller plagget silke/ siden, även i liten mängd så tvätta det som silke. Detsamma gäller för all ull inklusive cashmere. Skulle plagget innehålla både ull och silke så tvättar du det som ull.

STEG 3

Dela upp i olika högar så här:

  • Vardagsplagg Så som bomull, linne, underkläder, T-shirts, strumpor, jeans
  • Lakan och handdukar
  • Fintvätt Så som silke och plagg med pärlor o dyl.
  • Träningsplagg
  • Ullplagg och ullfiltar
  • Plagg märkta med kemtvätt
  • Extra nedfläckade plagg

STEG 4

Färgsortera för att bevara färg och undvika missfärgad tvätt.

Varje hög ovan med de olika materialen delas sedan upp enligt färg. Tre olika högar brukar räcka: Vit, svart, färg. Tvätta varje hög för sig. Om att plagg är flerfärgat eller tex vit med svart krage så lägg den i högen för den färg som är mest dominant. I detta fall vitt.

STEG 5

Vänd jeans in och ut så behåller de färg bättre. Använd gärna tvättpåse till syntetiska plagg så att ev microplaster inte åker ut med sköljvattnet. Tvättpåsen är även bra att lägga strumpor i så att du snabbare och lättare parar ihop dem när du är klar. Tvättpåsen ska även användas för fintvätt som känsliga underkläder, silke och ull.

Tvättpåse

STEG 6

Förbehandla fläckar

Använd en tvål för fläckborttagning som tex aleppotvål. Gnugga fläcken med tvålen och lite vatten. Väldigt effektivt på kragar och fettfläckar.

Fläckar av vin, kaffe, gräs och blod kan behöva ligga i blöt ett tag i en balja med ättika och bikarbonat. Det kan även fungera bra på gamla fläckar.

STEG 7

Tvätta och låt gärna tvätten hängtorka om möjligt så förenklar det strykning. Spar på miljö och plaggets livslängd.

Undantag: Linne och dun mår bra av att torktumlas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

This website collects cookies to deliver better user experience