Second hand – ta hand om secondhandplaggen

I första hand – second hand.

Välj second hand! Idag vet vi hur skadlig klädindustrin kan vara och fler och fler ser sig om efter alternativa former av mode, som att handla vintage och secondhand. Men det stannar inte där – att ta hand om din garderob är minst lika viktigt. Med rätt klädvård kommer dina plagg, nya eller vintage, hålla år efter år!

Tvätta varsamt. Det är viktigt att vi är rädda om våra kläder. Äldre plagg behöver extra kärlek så tvätta varsamt med naturliga produkter utan starka kemikalier.

Tvätta mer sällan och i lägre grader. Att tvätta ofta sliter på plaggen vilket är anledningen till att vädring alltid är att föredra. Naturmaterial som ull behöver oftast bara vädras, liksom denim som lätt tappar formen och färgen av överdrivet tvättande. När du väl tvättar, använd naturliga produkter utan tillsatta starka kemikalier som både sliter på miljö och på plaggen. Var också noga med dosen: mer tvättmedel ger inte en renare tvätt.

Många väljer bort secondhandkläder pågrund av den instängda doft som de ibland kan ha. Att få bort oönskad doft är enkelt och hållbart, bara du vet vilka ingredienser att använda! Låt först kläderna vädras ur ordentligt. Låt dem sedan vila i en mix av vatten och vinäger i en stor balja eller hink. Täck plaggen med vatten och addera 0,5 dl vinäger per liter vatten. Låt ligga över natten och tvätta sedan som vanligt med fintvättmedel på ett skonsamt tvättprogram. Vill du addera en naturlig doft kan du välja en av våra ekologiska tvättmedel med exempelvis lavendeldoft.

Hängtorka, gärna utomhus. Att torka textilier i torktumlare eller torkskåp drar inte bara el, det gör så att elastiska plagg stretchas ut och tappar sin spänst. Torktumlaren kan alltså vara anledningen till att dina t-shirts tappar formen vid ringningen. Torktumlaren sliter också på fibrerna i plaggen vilket åldrar dem i förtid.

Sammanfattningsvis? Att ta hand om garderoben – och miljön – går hand i hand!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

This website collects cookies to deliver better user experience