Det är många som efterfrågat ett inlägg om hur du sköter och rengör marmor, så här kommer det. Marmorns populäritet verkar inte avta, trenden verkar snarare vara här för att stanna och intresset för olika typer så som grön marmor, svart marmor och givetvis den klassiska carrara fortsätter att öka. Marmor är ett naturligt och hållbart material som kan hålla mer än en livslängd om man sköter det rätt.   Men vad är rätt och vad är fel? Tänk på marmorn som din hud, alla naturmaterial så som sten och trä är porösa och suger i sig det som finns på ytan. På gott och på ont. Om materialet är torrt så blir det porösare och mer mottagligt för fläckar. Precis som din hud så behöver du hålla marmorn ren och återfettad för en blank och frisk yta.

För den vardagliga rengöringen följ dessa enkla steg.

  1. Rengör skivan från smulor och skrubba rent med ett naturligt, färglöst medel som inte innehåller alkohol vilket är uttorkande. Vi rekommenderar Gröna Gredelinas koncentrerade såpa som du hittar här. Ta en klick såpa och häll lite vatten på bordet, skrubba rent och arbeta upp ett lätt lödder.
  2. Skölj bort såpa och smutsvatten, torka upp överflödigt vatten.
  3. Torka ordentligt med ren och torr trasa eller handduk. Polera gärna upp lite extra glans med handduken.
 

För att underhålla och återfetta marmorskivan:

  1. Börja med att rengöra skivan enligt ovan men hoppa över steg 3.
  2. Häll valfri ljus matolja på marmorbordet eller marmorskivan.
  3. Sprid ut oljan över skivan och låt det gärna ligga över natten.
  4. Marmorn absorberar den olja som den behöver. Resten torkar du bort och upprepar alla steg enligt ovan.
Nu har du en marmorskiva som är återfettad, blank och mer motståndskraftig mot fläckar. Eftersom marmor är ett poröst material kan det vara bra att prova på en yta som är lite dold. Marmorna kan absorbera oljan lite ojämnt. väls en så ljus olja som möjligt.  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.