NO POO MED ALEPPOTVÅL

NO POO, ALLTSÅ NO SHAMPOO OCH NO JUNK METODEN, ETT NATURLIGT SÄTT ATT VÅRDA DITT HÅR SOM BLIVIT ALLT MER POPULÄRT. VI GÅR IGENOM GRUNDERNA.

Att ta hand om sitt hår på ett naturligt sätt behöver inte vara komplicerat. Snarare tvärtom. Det är först på senare år som dethar kommit en stor mängd nya produkter framtagna för håret men som inte alltid är det bästa för oss. Vad som är bäst är givetvis väldigt individuellt men om du letar efter en metod som är naturlig för att ta hand om ditt hår så får du gärna fortsätta läsa. Vi går igenom grunderna för No poo metoden med Aleppotvål idag.

Det finns flera olika anledningar till att man kan vilja gå över till No poo metoden. Det kan vara p ga allergier mot kemikalier, överkänslighet, torr hårbotten, eller en önskan om att förenkla sin hårvårdsrutin och rensa ut. En del kallar det även för en hår detox.

Shampo och balsam som har blivit en självklarhet i dagens hygienvård är egentligen ett ganska nytt fenomen. Schampo torkar ofta ut håret för att få bort “all smuts” och tar även med sig hårets naturliga oljor som skyddar och ger håret näring samt gör att det inte torkar ut.

Så om du beslutat dig för att börja med No poo metoden för ditt hår så kan det vara bra att tänka på följande:
Silikoner och mineraloljor finns i många hårprodukter, och dessa ämnen bildar en beläggning på hårstrårna. En beläggning som kan vara ganska svår att tvätta bort utan starka ämnen som SLS, så när du vill börja med No poo bör du därför använda ett så kallat “sista-schampo”. Detta schampo ska innehålla SLS men vara fritt från silikoner och mineraloljor. Vill du använda balsam efteråt måste detta såklart också vara fritt från silikoner och mineraloljor.


Istället för sistaschampo kan du även prova att använda bikarbonat, men det kan kräva några tvättar innan håret blir helt fritt från beläggningen.

Värt att tänka på när du tvättar håret utan schampo får du göra på ett lite annorlunda sätt än när du tvättar med schampo. Schampo löser upp smutsen kemiskt, på grund av SLS med starkt rengörande egenskaper. När man använder mildare rengöringsmetoder får du istället jobba med mekanisk rengöring. Det innebär att du masserar hårbotten noga för att lösa upp smutsen. Tänk på att endast massera i själva hårbotten, ”mellan” hårstråna. Om du gnuggar på hårstråna så sliter du på dem i onödan. Tänk på att blött hår är mer ömtåligt än torrt hår! Det behövs ca 2 minuters massage för att gå igenom hela hårbotten. Använd hela aleppotvålen och gnugga med den. En del tycker det är lättare om man delar tvålen i mindre bitar.

Efter tvätten är det bra att skölja håret med kallt vatten eftersom varmt vatten och tvättning öppnar fjällen på hårstråna. Kallt vatten sluter däremot stråna igen. Helt slutna blir fjällen dock inte förrän håret är torrt, så du bör inte hålla på att greja med håret medan det torkar (helst lufttorkar). Håret kan kännas jätterufsigt efter tvätten, detta beror på att de öppna fjällen gör att hårstråna fastnar i varandra. Låter du bara håret få lufttorka i fred så är det lättrare att kamma ut när håret är torrt.

Hårt eller mjukt vatten?

Beroende på om du har hårt eller mjukt vatten där du bor så kan du behöva anpassa din metod an aning. Har du mjukt vatten så kan det ibland tillockmed räcka att bara tvätta håret med vatten. Har du hårt vatten så kan det behövas en surskölj efter att du tvättat med aleppotvålen. En surskölj består oftast av äppelcidervinäger som du du häller på håret i sista sköljningen. Sursköljning hjälper även till att återställa ph-halten i hårbotten.

Aleppotvål 16% är en lämplig tvål att använda till No poo metoden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

This website collects cookies to deliver better user experience