Lin – från blå blomma till hållbar textil

Skjortor och klänningar i lin – ljuvligt svalt och skönt i sommarvärmen..

Linnetyg har en lång historia som kulturväxt, faktum är att människan skapat i linne i tusentals år. Det svenska linet, vildlin, är en ört med små blommor som trivs på svenska sommarängar. Linet skördas och sedan får det torka. Faktum är att det är stjälken som används och tillslut blir till tråd som spinns och vävs till tyg. Hållbart, långsamt och naturligt!

Lin – ett hållbart material.

Till skillnad från andra naturmaterial, som bomull, kräver lin mindre vatten och klarar sig bättre mot skadedjur. Det är även bra på att absorbera vätska vilket gör det till den optimala kökshandduken och disktrasan. Hos oss har vi flera linnehanddukar i olika färger, de är stentvättade vilket ger dem en extra lyxig känsla!

Lin kan man använda både i kläder och hemtextilier. Materialet är svalt, behagligt att bära och vackert med sin naturliga textur. Det andas vilket är ett måste under varma sommardagar, dessutom är det tåligt, slitstarkt och blir bara skönare för varje användning! 

Var inte rädd att tvätta dina linneplagg i maskin – var bara noga att använda hållbara, naturliga tvättprodukter när du tvättar.

Tvätta med ett milt, skonsamt tvättmedel eller tvättnötter och tätta på 40 eller 60 grader. Linneplagg är ett levande material och har små fibrer som kan sätta sig i andra material, så tvätta lin med lin. Tänk också på att linneplagg kan krympa ca 5% vid första tvätt. 

Låt linneplaggen självtorka men sträck ut tyget för att undvika allt för mycket veck och skrynklor. Små skrynklor är naturligt – det har en vacker, bohemisk textur i sig själv och behöver inte strykas! När plaggen behöver fräschas upp kan du med fördel använda våra linnevatten.

Alla Gröna Gredelinas ekologiska linnetextilier är handgjorda i 100% europeiskt lin av ett familjedrivet företag i Litauen. Fälten med himmelsblå linblommor är dock färre i år än tidigare.

Vi på Gröna Gredelina hoppas att trenden vänder och att fler ska upptäcka linets skönhet!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

This website collects cookies to deliver better user experience