Vårda dina träborstar så att de åldras vackert

Lär dig hur du tar hand om dem på rätt sätt.
Det är något vackert med väl använda ting med patina. En träborste som blivit len av flera års skurande och bruk. Träborstar med naturborst är lika vackra som de är praktiska, om du sköter och vårdar dem rätt blir de ännu vackrare med tiden.

Träborstar med naturfiberborst är ett noll-avfallsalternativet till de miljarder plastborstar som hamnar på soptippen varje år. Till skillnad från sina plastmotsvarigheter är de gjorda av trä och naturliga fibrer så att de så småningom bryts ned biologiskt. Med tiden kommer du att märka att dina träborstar och verktyg börjar utveckla en patina och kanske en spricka eller två i träfibrerna. Oxidation kommer att uppstå och ge mörka fläckar och svart trä, och vissa borst kan börja lossna. Dessa naturliga tecken på åldrande orsakas av exponering för vatten över tid och bör inte påverka borstens prestanda. Även om vi tycker att denna patina ger en vacker gammal borste en viss karaktär, finns det några saker du kan göra som saktar ner åldringsprocessen.

  • Behandla din borste. Med några veckors eller månaders mellanrum kan din borste behandlas med träolja eller vax för att skydda träet.
  • Håll borsten torr mellan användningarna, lämna inte din borste i stående vatten mellan användningarna. Ställ gärna borsten på själva borsten efter användning så att vattnet lättare kan rinna av från träet.
  • Rengör din borste på rätt sätt: Trä har naturliga antibakteriella egenskaper och behöver inte behandlas med starka kemikalier för att rengöra det. I själva verket kommer kemikalier som blekmedel att störa träets naturliga antibakteriella egenskaper. Lägg inte din träborste i mikrovågsugnen eller diskmaskinen för att desinficera eftersom det kommer att få den att torka ut. För att rengöra och desinficera din träborste, tillsätt bara lite flytande tvål i en kopp med ättika och blötlägg din borste i vätskan i cirka 10 minuter. Skölj sedan med varmt vatten och lägg borsten för att torka.

Kom ihåg att ålderstecken är naturliga. Vi undviker plast och andra syntetmaterial eftersom de inte bryts ned biologiskt. Vi väljer trä och naturfibrer för att de gör det men också för att de åldras vackert.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

This website collects cookies to deliver better user experience