Så tar du hand om siden – vi besöker Studio Heijne

-Brukar du undra över hur du bäst tar hand om siden?

Går siden att tvätta i maskin eller hemma överhuvudtaget?
Gröna Gredelina besöker designern Wendy som driver Studio Heijne.                            Wendy gör måttanpassade plagg i finaste silke i egen kollektion.

Vi tog pulsen på Wendy, läs vår intervju.

Hur kom det sig att du startade Studio Heijne ?
En av dem viktigaste anledningarna var att jag alltid har haft problem med att hitta rätt storlek. Jag har olika storlekar på höften, bysten och midjan. När jag började fråga vänner och kollegor fanns det många som kände igen sig i att dem inte passade i standardstorlekar som finns i butiker. Vissa hade utmaning med axlar, andra att klänningar alltid är för långa eller ärmar för korta etc.

När det kommer till att skräddarsy eller ”customise”  ligger modevärlden långt efter.

Studio Heijnes vision är att ändra på det! Vi vill bli det bli det första modemärket som erbjuder att ”måttanpassa” sina produkter och måttsy plaggen efter kundens mått. På vår hemsida kan man anpassa kläderna på ett enkelt och roligt sett. När man fyller in sin personliga storlek får man plagget måttsytt utan extra kostnad. Vi skapar många plagg i siden men även i andra material.
På detta sett skapar vi ett hållbart varumärke, eftersom all produktion sys efter beställning. Det betyder att vi inte massproducerar och aldrig överproducerar.

 -Du jobbar mestadels med siden, kan du berätta lite om siden som material?-Siden är ett otroligt fint material, som har en lyxig lyster och ger en skön känsla när man har på sig plagget.
Det har ett naturligt vackert fall och tacksamt att trycka mönster på eftersom det tar upp färg så bra. Det har egenskapen att hålla oss varma när det behövs och svalka när det behövs.

Siden är gjort från kokongtrådar från silkesfjärilens larv och är 100% naturligt material. Eftersom tillverkningen av siden görs utan kemikalier och är ett 100% förnyelsebart material anses siden som hållbart. Det gillar vi på Studio Heijne!

 

-Har du några tips när det kommer till hur man ska sköta det bäst?
Eftersom silke stöter bort kvalster, damm och andra partiklar naturligt behöver du tvätta detta naturmaterial lika ofta som andra material. Oftast räcker det med att vädra plagget. Ett bra tips är också att steama plagget för att fräscha upp det snabbt.
Ibland står det kemtvätt på tvättrådslappen. Men har man ett enklare plagg, kan man oftast hand tvätta med enzymfritt tvättmedel. Jag rekommendera att använda sidentvättprogrammet i tvättmaskin.
Tvätt färgerna separat, använd gärna en tvättpåse, och hänga upp plagget på en galge för att torka.

-Vad ska man absolut inte göra när det kommer till siden?
Det är inte bra att använda vatten när man får en fläck och försöka gnugga bort det! Om man tvätta för hand, vrida inte plagget! Fibrerna i plagget är känsliga. Tänk att det är som ditt hår, behandla det försiktigt. Och till slut, hänga inte plagget direkt i solljus för länge, färgerna kan lätt blekas.

-Du har provat det flytande fintvättmedlet från Gröna Gredelina, hur upplevde du det..?
Jag använder fintvättmedlet med appelsindoft. Jag älskade doften! Med det bästa var, utöver att plagget blev rent, att tyget behöll sin fina lyster och mjukhet. Jag har använt andra märken förut och kan ibland uppleva att tyget blir lite stelt efter tvätt. Det var inte fallet med Gröna Gredelinas fintvättmedel.

Se hela klippet här med ännu flera tips när det kommer till hur du sköter siden på bästa sätt.

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=lbevXfVicS8[/embedyt]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

This website collects cookies to deliver better user experience