Karins kapselgarderob

Att vårda våra kläder och få dem att hålla längre är en hjärtefråga hos oss på Gröna Gredelina. Om man planerar att ha sina kläder under en väldigt lång period så gäller det att även att man väljer väl. Vad håller i längden? Vilka plagg tröttnar man inte på och hur skapar man en riktigt funktionell och vacker kapselgarderob? ” The queen of capsel” Karin Lind aka Stilbloggen lär oss de bästa knepen för den perfekta kapselgarderoben.
1, Kan du berätta lite om dig själv, vem är Karin Lind?

En 29-årig göteborgare boendes i Stockholm, som på dagarna är gymnasielärare i humanistämnen, all övrig tid konststudent, svartklädd stilbloggare och en ivrig förespråkare av minimalism!

2, Vi är så fascinerade över din garderob och hur du får det att fungera år efter år, kan du berätta hur många plagg du äger?

Om jag inte räknar med träningskläder, underkläder och loungewear har jag idag ca 30 klädesplagg. Vilket – (kanske låter konstigt) – är för mycket för att jag ska vara helt nöjd. Jag drömmer om en ännu mer slimmad garderob.

3, Hur många skor respektive väskor äger du?

-Jag har shoppat en del skor secondhand senaste åren, skor är min svaga punkt.. Så nu är jag uppe i 15 par skor och 5 väskor.

“Fokuset i garderoben ska ligga på dina basplagg, de plagg du bär mest. Ska du shoppa nytt, köp högkvalitativa varianter av dina bästa basplagg. Gärna secondhand”

4, Hur kom du in på denna smala, minimalistiska bana?

-Många blir minimalister när de i sitt ‘maximalistiska’ liv får en uppenbarelse om hur kvävd man kan känna sig av att ha en massa prylar. Jag har aldrig varit en maximalist, aldrig shoppat särskilt mycket. Kanske hänger det ihop med att jag oftast levt smått, i små lägenheter där jag inte kunnat samla på mig massor av grejer. Men jag har ett tydligt minne av när den stora bloggvågen kom, sådär 2009, och hur märkligt jag tyckte att modebloggarna i stil med Kenza hypade nya trender och visade upp sin shopping vecka efter vecka. Det var ett sånt överflöd! Då föddes det första fröt till idén att skriva om mode, men utifrån ett annat, mer hållbart perspektiv som fick utgå från stil istället för trender.

5, Du är en stor inspiration för många men hur gör du för att hålla motivationen uppe och motstå att falla för frestelser att köpa mer?

-Jag försöker konsumera andra saker än prylar,  som kultur: konst, god mat, böcker, musik. Att resa och besöka nya platser. Alla vackra saker behöver inte ägas. Säg att du älskar inredning – betyder det automatiskt att du måste äga varje vacker sak du gillar och placera det i ditt eget hem? Jag omgärdar mig gärna med vackra saker men museumen står kvar och jag kan gå dit varje dag om jag vill – som om det vore mitt vardagsrum.

-Med kläder är det kanske svårare, där brukar jag tänka att jag bara vill ha på mig det bästa och letar efter den allra bästa kjolen, de finaste skorna etcetera. Det finns både fördelar och nackdelar att många fina saker jag vill ha är väldigt dyra.

6. Vem inspirerar dig?

-På instagram: @brittanybathgate, @fashionwithfaith, @linnhagglund och du ( @linapaciello ) förstås!

7. Vilka 3 plagg skulle du säga är dina absoluta måsten, de du inte klarar dig utan?

-Min svarta, under-knät långa kjol. Mitt signaturplagg. Till det en enkel svart överdel. Gärna från Wolfords hållbara kollektion. Och ett riktigt bra ytterplagg. I accessoarväg: ett par lyxiga, fina platta skor.

8. Har du några tips eller något du vill dela med dig till andra som vill prova på kapselgarderobsmetoden eller som helt enkelt bara vill skala ner sin garderob?

-Börja INTE med att rensa! Gjort är gjort och shoppat är shoppat. Fundera istället på varför du köpte det där plagget från första början. Kanske är det ett helt annat behov du försöker tillfredsställa med prylar och shopping? Börja där. Lös grundproblemet och försök avvänja dig från slös-konsumtion. Med det sagt måste vi ju ha på oss kläder så en del konsumtion kommer vi ju inte från. Innan du handlar, ta en funderare över vad du faktiskt har på dig och behöver i klädväg. Vår självbild och de vi vill vara stämmer inte alltid överens med verkligheten och vi shoppar därefter. Som om vi vore glammiga partypinglor när vi egentligen är – (inget fel med det!) – vanliga jeans- och tröj-personer. Fokuset i garderoben ska ligga på dina basplagg, de plagg du bär mest. Ska du shoppa nytt, köp högkvalitativa varianter av dina bästa basplagg. Gärna secondhand. 

Faktaruta:
Namn: Karin Lind
Ålder: 29
Bostadsort: Stockholm
Familj: Sambon Gordon
Instagram: @stilbloggen
Blogg: Stilbloggen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

This website collects cookies to deliver better user experience