Höstfix i trädgården

Hösten är den perfekta tiden att förbereda trädgården inför nästa säsong, det är nu vi lägger grundarbetet. Här kommer en lista på saker som är bra att höstfixa i trädgården just nu.
Alla vet väl vid det här laget att det är just grundarbetet som ger bäst och finast resultat därför gör vi en sista insats i trädgården innan det är dags för vintervilan.

Hösten är en bra tid för om och nyplantering av plantor eftersom jorden är fuktig efter en tid med rikligt med regn. Jorden är fortfarande varm efter sommaren och den tidiga hösten, så växterna har fortfarande tid att vänja sig vid sin nya växtplats och bilda nya rötter. Många perenner passar extra bra att plantera nu innan vintern och sätter även lite färg på trädgården. Till exempel är hösten den bästa tiden att plantera rosor, före den första markfrosten.

Många vilda sommarblommor kan också med fördel planteras nu, hjälp till att bevara våra ängar med svenska kulturväxter genom att ta med en påse frön på höstpromenaden och sprid längs dikeskanterna.

Lökar sätts också med fördel nu på hösten. Både blommande lökar som tulpaner men även vitlöken ska ner i jorden under oktober-november. På så sätt kan blommorna spira ur jorden i rätt tid på våren så att alla kan njuta av deras praktfulla färger. Plantera tulpaner och narcisser i krukor eller i rabatten. De flesta trivs i färsk, fuktig jord på våren men under sommarens viloperiod kan jorden vara torr och porös. Lökar bör planteras ut i jorden på ett djup som är två till tre gånger lökens höjd. En löksättare gör det lättare att skapa ett tillräckligt stort och djupt planteringshål. Placera sedan lökarna i jorden med spetsiga sidan uppåt, täck över med jorden från löksättaren och tryck ned jorden.

  • Rabatter, rosor och andra frostkänsliga växter bör täckas över med ris och löv eller lindas med säckväv eller liknande material.
  • Gräv upp sommarblommande lökar som dahlior och förvara dem i en låda med god luftväxling i källare eller växthus.
  • Ta in krukväxter inomhus eller placera dem i skyddat läge.
  • Skura utemöbler, terass och packa in grillen.
  • Stäng av vattenkopplingar och tomma kranar och bevattningsanordningar så att de inte skadas av is.
  • Spara löv och kvistar på komposten, de blir jättebra tillskott i jordfabriken.
  • Glöm inte att städa slarvigt i trädgården, många växter och djur tycker om att det ligger kvar löv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

This website collects cookies to deliver better user experience