Bikarbonatbibeln

Bikarbonat, Natriumbikarbonat, Tvåfalt kolsyrat natron, Dubbelsoda, Soda-aska, kärt barn har många namn..

Vad är grejen med bikarbonat egentligen? helt plötsligt vill alla ha det.. det är ett verkligt universalmedel.

Fast vänta lite.. egentligen är det inget nytt snarare tvärtom;

Redan för 5000 år sedan använde de gamla egyptierna flodbäddarnas salta avlagringar. De brände även sjögräs och använde askan i rengöringssyften (därav namnet ”soda-aska” eller rätt och slätt ”soda”)

Även vår kropp producerar bikarbonat. Bikarbonat reglerar pH-nivån (surhetsgraden) i saliven, vilket hjälper till att förhindra uppkomsten av tandsten. Den reglerar även magsaftens surhetsgrad och förebygger därför magsår och liknande besvär samt driver ur koldioxiden ur kroppens vävnader som förs ut i blodet.

Natriumbikarbonat är en helt naturlig produkt som finns i jordens hav och vattendrag och i marken. Den innehåller inga av de frätande ämnen som finns i  många industriella rengörings- och tvättmedel. Det är ogiftigt och kan i form av hushållsbikarbonat användas utan fara för barn, husdjur och växter.

Här kommer några tips på hur du kan använda bikarbonat i hemmet. Vi kallar den för bikarbonatsbibeln. Håll till godo.

Köket

 • Ta bort rester av pesticider och konserveringsmedel som finns kvar på frukt och grönsaker: fukta händerna och strö på lite bikarbonat och gnugga frukten och grönsakerna. Kemikalierna neutraliseras och kan lätt sköljas bort.
 • Framhäv grönsakernas goda smak! Tillsätt 1/2 tsk i kokvattnet – smaken kommer fram och grönsakerna behåller sin fasta konsistens. Tillsätt en tsk i kastrullen med blomkål för att bjuda familjen på en knaprig, vit och luktfri
 • Tillsätt en tsk bikarbonat i vattnet när du lägger bönorna i blöt. De blir mer lättsmälta och gasen försvinner. Dessutom blir de fortare mjuka
 • Till sommarens frukt- och bärtårtor använder man ofta syrlig frukt som hallon och svarta vinbär. Strö lite bikarbonat över bären och du lagt i en skål och rör om försiktigt. Vänta några minuter innan du tillsätter socker. Du behöver mycket mindre än vanligt!
 • En lätt pudring med bikarbonat gör underverk på syrlig frukt, bikarbonaten neutraliserar syran och gör att du inte behöver sockra. Gör samma sak med ananas eller annan syrlig frukt, särskilt om frukten inte är riktigt mogen
 • Luktar det lök eller vitlök om dina händer? Gnid in dem med lite bikarbonat när du skurit lök eller vitlök och skölj med kallt vatten. Lukten försvinner omedelbart! Strö bikarbonat på dina skärbrädor för att ta bort löklukten.

Rengöring

 • Har dina vita köksapparater blivit  gula med tiden? Gör i ordning en lösning av 4 koppar varmt vatten och 1/4 kopp bikarbonat och tvätta apparaterna med denna lösning. Låt självtorka under 10 minuter innan du torkar av dem ordentligt. Gör om proceduren flera gånger om det behövs
 • Har du svårt att få bort rester av mjölk eller soppa i nappflaskorna? Skölj dem i varmt vatten med bikarbonat. De blir skinande rena och helt luktfria!
 • Perstorpsytor kan effektivt rengöras med bikarbonat. Strö lite bikarbonat på en fuktig kökssvamp: För att få bort envisa fläckar kan du droppa lite citronsaft på dem. Låt citronen verka i en halvtimme och strö sedan över bikarbonat. Det fungerar också bra för att fräscha upp andra ytbeläggningar som förlorat sin lyster. Gnid försiktig ytan med en mjuk trasa och skölj väl.
 • Trolla bort matrester på disken. Strö lite bikarbonat över smutsiga tallrikarna innan du sätter på diskmaskinen. Eftersom det mesta av smutsen försvinner redan under för-sköljningen, kan du minska på dosen av diskmedel, som ofta är dyra.
 • Har ditt stengods fått fula repor? Täck dem med en tjock pasta av bikarbonat och vatten. Låt pastan stelna diska sedan som vanligt. Reporna syns nästan inte längre.
 • Termosar som används till te och kaffe är särskilt svåra att få rena. Fyll dem med kokhett vatten tillsatt med en tsk bikarbonat och låt stå några minuter. Om det behövs kan du tillsätta lite saft av en citron. OM du inte ska använda termosen förrän nästa sommar, häll i lite bikarbonat, sätt på locket, skaka om och ställ undan. Termosarna blir fräscha och luktfria! Glöm inte att skölja ur dem innan de tas i bruk nästa gång.
 • Rengör diskhoar av rostfritt stål. En pasta av flytande diskmedel och rikligt med bikarbonat tar bort de bruna fläckarna!
 • Teflonstekpannor repas lätt med frätande rengöringsmedel och diskborste. Använd i stället en pasta av bikarbonat och vatten och gnugga försiktigt pannan med en mjuk tvättsvamp. Bikarbonaten suger upp allt fett. Innan du sätter in pannan i skåpet igen kan du smörja med lite olivolja eller liknande.
 • Att strö bikarbonat på heltäckningsmattan före dammsugningen neutraliserar obehagliga dofter från matos och husdjur. Vid ihärdiga dofter kan man låta pulvret verka hela natten innan man dammsuger.
 • Rengör dörrhandtag eller andra föremål i mässing med en fuktad dammtrasa och bikarbonat. Putsa efteråt med en torr trasa, det glänser som guld.
 • Då bikarbonaten löser upp vaxet i färgkritorna kan det även användas för att tvätta bort eventuella ”dekorationer” på väggarna. Blöt en svamp, strö bikarbonat på ”väggmålningen” och gnugga bort färgen. Torka försiktigt bort överflödig bikarbonat – väggen blir som ny!

Tvätta

 • Blir bordservetterna ordentligt nedsmutsade under en rolig fest ska du strö bikarbonat på fläckarna av vin och mat. Låt verka tills du får möjlighet att ta itu med dem. När gästerna har gått, sträcker du servetterna över en bunke, strör på mer bikarbonat och häller på varmt vatten som rinner ner i bunken. I princip är fläckarna därefter ett minne blott.
 • Unna dig själv en snövit tvätt. Om du brukar använda blekmedel för att få tvätten vit, kan du tack vare bikarbonaten minska dosen med hälften. Kläderna blir lika vita, om inte ännu vitare. Tillsätt 1/2 kopp bikarbonat för toppmatade maskiner och 1/4 kopp för frontmatade maskiner och njut av en snövit tvätt, utan klor.
 • Ersätt industriella mjukgörande medel med en kopp bikarbonat under sköljcykeln. Bikarbonaten är naturligt mjukgörande. Idealiskt för personer som är känsliga för kemikalier.
 • För att göra reningseffekten effektivare när du tvättar, kan du ersätta hälften av tvättmedlet med bikarbonat. Bikarbonaten inverkar på pH-balansen och gör att tvättmedlets reningseffekt ökar. Din tvätt blir riktigt ren och dessutom sparar du pengar.
 • Ta bort blodfläckar på kläder och linne så här: fukta tyget med kallt vatten och strö på bikarbonat innan du tvättar. Gnugga in bikarbonaten i tyget och låt verka en stund.
 • Gör i ordning en pasta av bikarbonat och vatten för att rengöra smutsiga kragar och bli kvitt fläckar från smink osv. Gnid in pastan med fingrarna. För särskilt envisa fläckar kan du tillsätta lite vinäger i pastan innan du tvättar plaggen. Kontrollera att plaggen inte färgar om du blandar vittvätt och kulörtvätt!
 • Rengör mocka med bikarbonat och en mjuk borste, låt pulvret verka en stund och borsta sedan bort pulvret.
 • Om någon i familjen är allergisk mot industriella tvättmedel (vissa produkter är mycket starka), kan du ersätta dem med bikarbonat. Detta är framför allt viktigt när det gäller sänglinnet
 • Har man bebisar och småbarn i huset händer ”små olyckor” allt som oftast. Ha alltid en lösning av en halv kopp bikarbonat och en halv kopp vatten i en sprayflaska tillhands. Om bebisen kräks på sina kläder. Torka bort och spraya med lösningen. Syran neutraliseras och fläckarna blir lätta att få bort i tvätten.
 • Leksaker med fyllning, och speciellt gosedjur, blir lätt förstörda när man tvättar dem. Fräscha upp dem med lite bikarbonat. Låt bikarbonaten vara kvar över natten. Borsta och skaka bort överskottet innan du ger tillbaka dem till den lyckliga ägaren.
 • Fuktskadade och mögliga filtar, lakan och sovsäckar kan räddas med en blandning av vinäger och bikarbonat. Ta fram den största baljan du har, häll i bikarbonat (i riklig mängd), vatten och vinäger och lägg dem i blöt. Tillsätt sedan 1 liter vinäger och låt det dra. Får täcket plats i maskinen är det bara att köra det på ett skonsamt program, annars måste du skölja för hand.

Dessutom.. Hårda knutar blir lättare att lösa upp om man strör lite bikarbonat på knuten.

I webshopen hittar du bikarbonat med eterisk olja men även naturell och ekologisk bikarbonat i storpack om 500g

Längre fram kommer ett inlägg om hur du kan använda bikarbonaten som skönhetsprodukt..

 

 

2 tankar om “Bikarbonatbibeln

 1. Inger Nilsson says:

  Så många bra tips, tack! Kan man använda bikarbonat på långhårigt vitt fårskinn på samma sätt som till mocka?

  • Anna Sundin says:

   Visste en hel del redan. Har använt i många år t.ex Bikabornat,ättika och varmt vatten i vasken.Tar bort dålig lukt och förhindrar stopp av fett av annat. Anna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

This website collects cookies to deliver better user experience