Alejandra, en hållbar kreatör i Köpenhamn.

Faktaruta:
Namn: Alejandra Cerda Ojensa
Ålder: 31
Bostadsort: Köpenhamn
Familj: Min man Love
Instagram @alejandracerda.co
Blogg alejandracerda.co

1. Berätta lite om dig själv, vem är Alejandra Cerda?

– Jag arbetar som kreatör i eget företag i Köpenhamn. Jag är född och uppvuxen i Stockholm och flyttade till Danmark i slutet av sommaren med min man för att få leva lite mer spontant i superhärliga Köpenhamn. Jag tror det är bra att se sig om i livet och låta sig mötas av nya intryck och människor. I mitt arbete jobbar jag med ord och foton, och att skapa varumärken, men jag älskar också att sy kläder av tyger jag hittar på loppisar och second hand och det är något jag ägnat mycket tid åt på sistone när vi behövt vara i vår lägenhet mer än vanligt. Jag drivs av rättvisefrågor och detta hänger ihop med mitt klimatengagemang.

2. Du är så inspirerande när det kommer till hållbarhet, har du alltid tänkt i samma banor aller var det något som fick dig att ändra livssyn? 

-Tack snälla! Jag har alltid haft en vilja att göra samhället bättre för alla. Tyvärr är vårt samhälle och planeten i stort en plats som där resurserna är väldigt ojämnt fördelade och gynnar dom som föds med goda förutsättningar. En liten procent av alla människor lever på bekostnad av resten av oss, och klyftan mellan fattiga och rika är helt osannolik, och det tycker jag är helt orimligt att det ska fortsätta så. Mitt intresse för klimatfrågan och hållbarhet kommer ifrån den övertygelsen, att jämna ut orättvisorna. Och mitt engagemang för sociala frågor kom hemifrån. Mina föräldrar flydde till Sverige på 80-talet och deras historia är något som präglat mitt liv, och mitt samhällsengagemang. Dessa frågor går ju egentligen inte att separera.

Alejandra syr mycket av sina kläder själv av surplus material.

3.     Mina tre bästa tips för dig som vill leva mer hållbart:

 -Fundera på vilka värdekedjor du stöttar när du handlar. Om du kan – lägg dina pengar på det du tror på, istället för att bara handla där det är som billigast eller enklast.Vad du äter spelar jättestor roll! Det kan kännas motigt att förändra sina kostvanor, men där kan du göra väldigt stor och konkret skillnad för klimatet och samtidigt göra dig själv en superstor tjänst. Laga maten från grunden och ta dig tid att laga vegansk mat iaf ett par dagar i veckan. Det är att visa både dig, din familj och planeten omtanke.

– Var en snäll aktivist. När man är väldigt engagerad i en fråga kan det vara lätt att bli upprörd över att andra kanske inte gör lika bra som en själv, i ens egna mått. Kom då ihåg att alla har olika förutsättningar och lägg din energi på att engagera dom som redan kan och vill.

4.   Finns det något som du tycker är svårare eller mer utmanande när det kommer till att leva så hållbart som möjligt?

Det absolut svåraste är att balansera vad som ligger på mitt ansvar som individ och var jag kan pressa på makthavare. Det blir lätt, speciellt som kvinna, att lägga ansvaret helt på sig själv, och detta är ju en kraftansträngning vi måste göra tillsammans. Annars tror jag att det kluriga för många är att tänka om, tänka nytt liksom. För egen del har jag gjort många livsstilsförändringar, jag har lagt om min diet och äter veganskt, jag har slutat handla fast fashion, jag har minskat min konsumtion överlag osv. Detta är saker som kommit stegvis. Jag tror på människans vilja att göra gott och jag tror att vi behöver förse varandra med kunskap så att människor kan göra medvetna val. Och en del av det är att inse sina egna privilegier.

5.  Har du några favoriter i Gröna Gredelinas sortiment och vilka är dessa i så fall och varför gillar du dem.  

-Det finns många favoriter! Jag har använt shea butter på mina supertorra händer och på torrfläckar jag fått under vintern, och huden har blivit mjuk och härligt återfettad igen. Nigella-oljan luktar magiskt och gör mig varm i själen av att använda, älskar också när min man använder den för han luktar extra gott då. Sen måste jag även slå ett slag för tvättlappen i lin som är härligt exfolierande och värmande med varmt vatten. Som en liten SPA-behandling på morgon och kväll.

Pure Shea

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

This website collects cookies to deliver better user experience