Låt oss maja och vara magiska

Låt oss maja och vara magiska

Det vi i Sverige kallar midsommarstång, kallas i andra länder majstång. Ordet majstång kommer inte från månaden maj, utan från ordet ”maja”, som betyder ’att smycka med löv’. Att maja, det vill säga att pryda med löv, är känt sedan mycket länge i Sverige, liksom midsommarstången. En del av bruket att sätta löv i åkrarna har en viss koppling till magiska föreställningar om att åkerns gröda på så sätt skyddas från missväxt.

I likhet med julnatten var midsommarnatten föremål för magiska föreställningar. Växtligheten tillskrevs särskilda magiska krafter denna natt, liksom att man tänkte sig att de övernaturliga väsendena var särskilt aktiva. Därför var midsommarnatten lämplig för att samla läkande växter, men också för att spå in i framtiden. Man kunde exempelvis få hälsa genom att rulla sig naken i midsommardaggen.

Att spara kransen och lägga den i julbadet var ett sätt att bli frisk och stark under återstoden av vintern. Ett sätt att sia om framtiden som fortfarande lever kvar är att plocka sju eller nio sorters blommor för att lägga under huvudkudden på midsommarnatten. I drömmen får man då se vem man ska leva sitt liv med.

Man skulle nästan kunna säga att vi har midsommarafton året runt här på Gröna Gredelina med vår tro på hur växtligheten kan hjälpa oss att läka och må bättre. Gamla traditioner som binds samman med nya och eftersom vi känner att midsommar är som vår slogan; som förr fast bättre så har vi midsommarpriser på webshopen mellan midsommarafton 24/6 – 26/6. Använd kod midsommar så får du 15% rabatt på hela sortimentet.

Med detta vill vi passa på att önska en riktigt Glad, grön och skön Midsommar!

Gröna Gredelina

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

This website collects cookies to deliver better user experience